Wikipedia

Hakutulokset

sunnuntai 16. joulukuuta 2018

Tilinpäätöksen tarkastaminen

Tilintarkastus käsittää yhteisön tai säätiön tilikauden kirjanpidon, tilinpäätöksen sekä hallinnon tarkastuksen. Jos kirjanpitoa ei ole oikein laadittu, ei voi myöskään tilinpäätös pitää paikkaansa. Tilinpäätöksen tulee antaa oikea ja riittävä kuva toiminnan tuloksesta ja taloudellisesta asemasta. Tilintarkastaja antaa tilintarkastuskertomuksessa lausunnon muun muassa siitä, antaako tilinpäätös noudatetun tilinpäätössäännösten mukaan oikean ja riittävän kuvan organisaation toiminnan tuloksesta ja taloudellisesta asemasta.

Kirjanpito on järjestettävä niin, että liiketapahtumien, tositteiden ja kirjausten yhteys on pääkirjanpitoon ja siitä tilinpäätökseen on todettavissa helposti ja selkeästi. Tarkastuksessa selvitetään säilyykö, tämä niin sanottu kirjausketju (audit trail) edellytetyllä tavalla. Tilintarkastaminen on ensisijaisesti tilinpäätöksen laillisuuden valvontaa. Siksi tarkastetaan myös, onko kirjanpidossa ja tilinpäätöksessä noudatettu kirjanpitolakia ja –asetusta, kirjanpitoa koskevia yhtiölain säädöksiä sekä (julkisesti noteerattujen osalta) IFRS –standardeja.

Lopullinen tilin- tai toiminnantarkastajille luovutettava tilinpäätös tulee sisältää seuraavat osat:
Tuloslaskelma

Tase

Toimintakertomus

Tilinpäätöksen allekirjoitukset

Liitetiedot

Tilinpäätöksen päivää ja allekirjoittaa hallitus. Näin ollen hallitus siis allekirjoittaa aina edellisen vuoden tilinpäätöksen. Allekirjoittamisen tekee jokainen hallituksen jäsen henkilökohtaisesti. Allekirjoitettu tilinpäätös hyväksytään hallituksen kokouksessa ja luovutetaan toiminnantarkastajille.

Liiketapahtumien tarkastuksella pyritään saamaan riittävä varmuus siitä, että

  1. Tilinavaukset on oikein suoritettu
  2. Kirjatut liiketapahtumat ovat toteutuneet ja ne ovat tarkastuskohteen tapahtumia
  3. Kaikki tapahtumat, jotka olisi pitänyt kirjata, on kirjattu
  4. Liiketapahtumien luvut ja muut tiedot on kirjattu asianmukaisesti
  5. Liiketapahtumat on kirjattu oikealle tilikaudelle
  6. Liiketapahtumat on kirjattu oikeille kirjanpidon tileille

Tuloslaskelma:

Tarkastetaan, onko yritys laatinut tuloslaskelman oikean kaavan mukaan (PMA 1753/2015). Löytyykö tuloslaskelmasta kaikki tilikaudelle kuuluvat tuotot ja kustannukset? Iso osa tuloslaskelman eristä tulee tarkastetuiksi jo taseen tarkastuksen yhteydessä (esimerkiksi, poistot, siirtosaamiset/velat ja varaston muutos.)

Tase-erät:

Tilintarkastuksessa pääpaino tase-erien tarkastamisessa. Jokaisen tase-erän peruste ja arvostus tarkastetaan sekä varmistetaan, että erä kuuluu tarkastettavaksi yhteisön varoihin. Velat ovat myös esitettävä täysimääräisenä. Tase-erien tulee täsmätä kirjanpidon kanssa ja erät tulevat laatia asianmukaisesti.

Rahoituslaskelmat:

Laskeman luvut ja apulaskelmat tarkastetaan. Laskelman avulla tarkastaja arvioi johdon ennusteita tulevasta toiminnasta.

Liitetiedot: 

Liitetiedoissa esitetään nimensä mukaisesti liitetietoja koskien tilinpäätöksen laatimista, kuten erilaisia apudokumentteja siitä miten tuloslaskelma ja tase on koottu. Tarkastetaan ovatko liitetiedot yhdenmukaiset tilinpäätöksen kanssa.

Tilinpäätöksessä annettava toimintakertomus on asiakirja, jossa yritys kuvaa sanallisesti kuinka kulunut tilikausi on sujunut. Toimintakertomus sisällöltään riippuu kerrotavan organisaation luonteesta. Toimintakertomus ei ole enää tilintarkastuslain mukaisesti tilintarkastuksen kohteena, sen tulee kuitenkin olla yhdenmukainen muun tilinpäätöksen kanssa ja siitä tulee selvitä että esimerkiksi esitetyt tunnusluvut ovat oikein laskettu.


Konsernitilinpäätöksen tarkastaminen on periaatteiltaan hyvin samanlainen kuin yksittäisen yhteisön tilinpäätöksen tarkastaminen. Ero on lähinnä tarkastuksen laajuudessa. Konsernitilinpäätös on osa emoyhtiön tilinpäätöstä ja emoyhtiön tilintarkastaja tarkastaa myös sen.

Tilintarkastajan tulee selvittää konsernisuhde eli mitkä yritykset kuuluvat konserniin. Tämän pohjalta tarkastaja selvittää emoyhteisön velvollisuuden konsernitilinpäätöksen laatimisen. Laatimisvelvollisia ovat osakeyhtiöt ja osuuskunnat sekä myös avoimet yhtiöt, että kommandiittiyhtiöt, jos niiden vastuunalaisena yhtiömiehenä on osakeyhtiö. Konsernitilinpäätöksen on myös velvollinen laatimaan muu emoyritys, joka harjoittaa liiketoimintaa. 

Konsernitilinpäätöksessä yhdistellään pääsääntöisesti kaikkien konserniin kuuluvien yhteisöjen tilinpäätökset, pyritään kuvaamaan emoyhteisön määräysvallassa olevaa taloudellista kokonaisuutta. Tilinpäätöksestä eliminoidaan konserniyritysten sisäiset erät ja näistä laaditaan yhdistelylaskelmat jotka tilintarkastaja tarkastaa. Tarkastuksessa on selvitettävä konserniyritysten tilipuitteiden ja tilinpäätösperiaatteiden yhdenmukaisuus. Arvostus- ja jaksotusperiaatteet sekä tilikaudet tulisivat olla yhteneväiset. 

Konsernituloslaskelmasta eliminoidaan sisäiset tuotot ja kulut sekä sisäinen voitonjako. Lisäksi tuloslaskelmaan tulee olla merkittynä vähemmistölle kuluva osuus tytäryritysten tuloksista. Sisäiset liiketapahtumat saadaan jättää eliminoimatta, jos se ei ole tarpeen oikean ja riittävän kuvan antamiseksi. 

Eräs keskeinen asia konsernitilinpäätöksen laatimisessa on sisäisen omistuksen eliminoiminen. Tarkastajan tulee tarkastaa hankintamenolaskelmat, joka voi olla jokseenkin haastavaa kun osakkeita on saatettu hankia eri aikoina, joten hankinta hetken oman pääoman selvittäminen ei ole helppoa. Tarkastuksessa selvitetään myös, onko konserniyrityksellä osakkuus yrityksiä, jotka tulisivat yhdistellä konsernitilinpäätökseen.

Konsernitilinpäätökseen kuuluvat konsernituloslaskelma, konsernitase ja konsernin liitetiedot sekä rahoituslaskelma. Tarkastuksessa kiinnitetään huomiota siihen, onko tuloslaskelma, tase, liitetiedot sekä rahoituslaskelma laadittu yleisohjeiden mukaisesti sekä onko tarvittavat eliminoinnit tehty oikein.

Lähteet:

Tomperi - käytännön kirjanpito










1 kommentti:

  1. Rahoituslaskelmat ovat varmasti tärkeitä, että voi ennakoida tulevaa. Oli myös todella kattava kirjoitus, kiitos siitä. Itse olen harkinnut yrityksen perustamista, mutta täytyisi vielä tilitoimisto etsiä joka voisi minua näissä asioissa auttaa. https://www.yrityssilta.fi/

    VastaaPoista